2014. november 20., csütörtök

Gombás ravioli sajtmártással

A mai vacsora (és a holnapi ebéd) megfőzésének lehetősége (feladata) ezúttal rám hárult. Az én választásom pedig a raviolira esett. Nem tudom, hogy miért pont ez jutott eszembe, de ha már így alakult, akkor hajrá.

A ravioli elkészítésének két alapvető változata van. Az egyik, hogy szépen kiveszed a mélyhűtőből az előregyártott raviolit és megfőzöd. A másik kicsit (sokkal) macerásabb. Természetesen én az utóbbi verziónál maradtam.

A ravioli ugyebár nem más, mint tésztapapucsba csomagolt valami kifőzve. Első lépés tehát a tésztapapucs elkészítése.
A tészta hozzávalóit (40-45 deka liszt, 3 tojás, fél liter víz, nagyjából 1 deci olivaolaj és egy kevés só) egy mély tálba tettem. Még amikor régen, egy cserediák akció keretében néhány hetet volt szerencsém egy római családnál eltölteni, az ottani háziasszony tanítgatott főzni. Többek között azt is megtanultam tőle, hogy amikor tésztát csinálunk, a legnagyobb eretnekség robotgéppel összedolgozni az alapanyagokat, ott van arra a két kis kezünk. Főként a nők miatt érdemes azt is megjegyezni, hogy az olajos (vagy vajat/margarint tartalmazó) tésztákat azért is jó kézzel gyúrni, mert utána olyan lesz az ember keze, mintha jó alaposan bedörgölte volna kézápolóval - a bársonyos  tapintás garantált.
Szóval a tészta hozzávalói KÉZZEL jól összedolgozva, az egészet állni kell hagyni.

Míg a tészta pihengetett, addig jöhet a töltelék. Mivel a tölteléket ugyebár a tésztába fogjuk tenni, érdemes minél apróbbra vágni minden összetevőt. Kiderült, hogy az aprítási képességeim még hagynak kívánnivalót ... de minden ujjam megmaradt.
Nagyjából 8 deka füstölt tarját egészen vékony csíkokra szeltem, majd apró darabokra vágtam. Fél vöröshagymát és két gerezd fokhagymát szintén. Hat fej gomba is hasonló sorsra jutott, azokat is próbáltam alig vastagabb, mint 1 mm-es szeletekből hasonló vékonyságú kockákra vágni.
A húst és a hagymákat egy magas falú serpenyőben, kevés olajon addig pirítottam, amíg a hagyma üveges nem lett. Ekkor mehetett mellé a gomba. Amint a gomba összeesett és a belőle kifőtt víz nagyrésze is elpárolgott, nagyjából 3 deci sűrített paradicsomlével feltölttem. Sóval, őrölt tarkaborssal (mostanában nagyon rákattantam az ízére), bazsalikommal, oregánóval és majorannával ízesítettem és folyamatos keverés mellett nagyjából 10 percig főztem a tölteléket.

Amikor elkészült a töltelék, félre raktam hülni és visszatérhettem a tésztához. Liszttel meghintettem a gyúródeszkát és egészen vékonyra, kb 2-3 mm-esre nyújtottam a tésztát. Nem jó móka a tésztát nyújtani. Ha valakinek van tésztanyújtó gépe, használja azt - vagy küldje el nekem.
Mindenesetre legyőztem a tésztanyújtás által támasztott kihívásokat. Ezt követően kb 4x5 centis téglalapokat vágtam ki a kinyújtott tésztából, egy evőkanállal rápakoltam a tölteléket a tésztalap egyik felére. A másik felét ráhajtottam és bevizezett ujjakkal összenyomkodtam a széleket. Persze ezt lehet sokkal profibban és szebben is megcsinálni, például villával összenyomkodni és akkor sokkal szebb lesz a szegélye, de most ezzel nem bajlódtam.
Forrásban levő sós vízben kifőztem a raviolikat. Mindegyiket addig kell főzni, amíg fel nem jönnek a víz felszínére - ez olyan 6-8 perc.

Amikor kifőztem az összes raviolit, jöhetett az öntet. Attól függően, hogy hogyan fűszerezzük a tölteléket, elég sokféle öntetet készíthetünk a ravioli mellé. Paradicsomszósz, fehérmártás, sajtmártás, bormártás, tejszínes-gombás öntet, stb. A lehetőségeknek itt is főleg a képzeletünk szabhat csak határt. Most nekem fordítva működött a dolog, ugyanis Feleségem eleve úgy kérte a raviolit, hogy a szekrényben figyelő sajtmártás alapot használjam. Úgyhogy ezúttal - szégyen szemre - egy Knorr alapból főztem meg a mártást.

A teljes folyamat két és fél óráig tartott, úgyhogy viszonylag időigényes menüről beszélhetünk. Viszont nagyon finom lett - sokkal finomabb, mint amilyenre számítottam.

A végeredmény tálalva

HOZZÁVALÓK:

A tésztához:
- 450 g liszt
- 0.5 l víz
- 0.1 l oliva olaj
- 3 tojás
- só

A töltelékhez:
- 6 fej gomba
- 8 dkg füstölt tarja
- 2 gerezd fokhagyma
- fél fej vöröshagyma
- 300 g paradicsomsűrítmény
- olaj
- só
- bors
- bazsalikom
- oregánó
- majoranna

Az öntethez:
Ezt inkább le sem írom most

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése