Gondolom, találkoztál már azzal a szituációval, hogy valaki megkérdezte valakitől, hogy tud-e főzni (szerintem már a kérdés is teljesen értelmetlen), és az a válasz érkezett, hogy nem.
Ez egy nagy hülyeség szerintem. Még jóhogy. Ki az, aki nem tud főzni? Maximum az, aki nem tudja, hogyan kell bekapcsolni a tűzhelyet. Vagy a mikrót. De ezen kívül mindenki tud főzni. Felrakja az ember a főznivaló dolgot a gáz/villanytűzhelyre és ennyi. Nem egy quantumfizika, főzni mindenki tud. Oké, hogy a főzés hogy sikerül... na az már egy másik kérdés. Rutin kérdése (és/vagy esetleg egy kis ízérzéké), hogy milyen a végeredmény. De nagyjából erről szól a főzés.
Azt is nagyon szeretem, amikor valaki közli, hogy nem tud valami konkrét dolgot megfőzni. A tapasztalataim szerint az esetek legalább kilencven százalékában ez inkább azt jelenti, hogy még sosem próbálta az illető elkészíteni az adott dolgot. A kettő közel sem ugyanaz. Én sem csináltam még sosem párolt kelbimbót, de nem hinném, hogy ne tudnám megcsinálni, egyszerűen csak a szagától is a falat kaparom, ezért nem akarom és jó eséllyel soha nem is fogom megpróbálni. Azonban bármilyen olyan étel van, amit még nem csináltál, arra ott van, anya, nagyi, vagy az internet. Elég egyszer megtanulni, hogy hogyan kell mondjuk egy pörköltet megcsinálni, utána már menni fog.
A főzés lényege egyébként szerintem abban áll, hogy lehetőleg passzoló ízeket rakj egymás mellé. Tehát, ha nem baracklekvárral tálalsz egy olvasztott sajtos szendvicset (bár erre a receptre Öcsém gyerekkorában esküdött), vagy például nem tejbegrízzel akarsz pacalpörköltet felszolgálni, szerintem nagy hibát nem követhetsz el. (Bár ugye a harcsapörkölt túrós csuszával igazi hungarikumnak számít.) Az ízesítés meg olyan, amit az ember gyakorol és megtapasztal. Ha még nem vagy biztos abban, hogy miből mennyi kell egy adott ételbe, akkor kóstolj! Ha kóstolsz, miközben főzöl, és a fűszereket is fokozatosan adagolod (gondolj arra, hogy beletenni még mindig lehet, kivenni belőle már nem), akkor az eredmény biztosan olyan lesz, mint amilyet szeretnél. Nem úgy néz ki, mint egy 3 Michelin-csillagos étteremben? Nem olyan íze lesz, mint amilyet a nagyi főzött? Kit izgat? Az a lényeg, hogy neked jó legyen úgy és - főleg eleinte - legyél nagyon büszke arra, hogy megcsináltad!
Egyébként azt kell, hogy mondjam, hogy nekem nagyon jó dolgom van, hiszen a párom nagyon jól (és rendszeresen) főz. Nekem általában csak akkor kell fakanalat ragadnom, ha éppen kedvem úgy tartja (vagy nagy ritkán, ha páromnak éppen nincs ideje főzni). Viszont ha főzök, akkor nagyon ritka az, hogy sablonos ételeket készítsek, például még sosem csináltam egy krumplifőzeléket vagy egy paradicsomlevest. Ez itt a lényeg. Imádom a konyhában szabadon engedni a fantáziámat. Kitalálok egy ízvilágot és megpróbálom megvalósítani. Szerintem a főzésben éppen ez a legnehezebb, kitalálni, hogy az ember mit is főzzön. Nekem, mivel csak ritkán főzök, ez nem is olyan nagy kihívás, azoknak, akiknek minden nap főzniük kell, nyilván ez nem olyan laza feladat.
Ebben a blogban, a "Receptek" menüpont alatt fogom leírni azokat az ételeket, amiket megcsináltam. Ha másra nem is, arra biztos jó lesz, hogy egy tanácstalan pillanatban ötletet meríthessen belőle bárki.
Leszögezem, hogy nem vagyok mesterszakács, így lehet, hogy az ételek ízvilágától Gordon Ramsey-nek vagy Mautner Zsófinak (hirtelen most ők ketten jutottak eszembe) a haja égnek állna.
Ezen felül Stáhl Juditként sem fogok fürjtojást előkapni a hűtőből. Középosztálybeli család vagyunk, azt gondolom, hogy teljesen átlagos a konyhánk, a hűtőnk és a kamránk felszereltsége. Ráadásul, ahogy emlékszem, még sosem volt olyan, hogy kifejezetten bevásároltam volna egy főzéshez, mindig azt használom, amit éppen otthon találok. Végezetül még egy apró adalék: a süteményeken kívül sosem használok mérőedényeket - így aztán fogalmam sincs, pontosan mennyi fűszert használtam fel egy-egy étel elkészítéséhez.
Az "Éttermek" menüpont alatt igyekszem majd összegyűjteni azokat az éttermeket, ahol jártam és vagy nagyon jót ettem, vagy annyira rosszat, hogy senkinek sem ajánlom emberi fogyasztásra. Szerencsére utóbbiból bőven kevesebb volt.
Az "Egyebek" menüpont alatt találod, kedves Olvasó azokat a posztjaimat, amik a gasztronómiához kötődnek, azonban a másik kettő menüpont alatt nem állná meg a helyét.
Jó szórakozást kívánok és szívesen veszem a kommenteket a receptekhez, posztokhoz.