Az, hogy sütőtök krémlevest - sőt, valójában egyáltalán krémlevest - főztem életemben először, az megint csak az Instagramnak köszönhető. A jó kis steak videók között egyszer csak megjelent egy sütőtök krémleves recept, ami annyira ínycsiklandó volt, hogy úgy éreztem, muszáj elkészítenem, főleg, mivel a feleségem nagyon szereti az ilyeneket. Én már kevésbé.
Az egészet jól megsózta, megszórtam őrült tarka borssal, majd őrölt gyömbérrel, római köménnyel és szerecsendióval ízesítettem. Majd mehetett minden a sütőbe.
A sütés folyamata során érdemes nagyjából fél óra elteltével a sütőtököt folyamatosan hústűvel ellenőrizni, ugyanis addig kell az egészet sütni, amíg teljesen meg nem puhul a sütőtök. Minél nagyobb darab a tök, annál lassabban készül el, érdemes alufóliával lefedni az egész tepsit, hogy a többi zöldség ne égjen meg addig, míg a sütőtök elkészül.
Míg a zöldségek sültek, elkészítettem a “feltétet”.
Egyrészt ropogósra sütöttem egy csomag bacon szalonnát, majd egy darab papírtörlővel felitattam róluk a zsiradékot. A megsült darabokat pedig összetörtem, nagyjából fél centis négyzetekre. (A “négyzetek” kifejezés persze barokkos túlzás, finoman szólva is rusztikus darabkák lettek belőle.) Amikor a baconnel megvoltam, jöhetett a tökmag. Fél zacskó tökmagot serpenyőbe tettem, egészen finoman megszórtam erős paprika pehellyel, majd megpirítottam az egészet. (Vigyázat, a tökmag pattog pirítás közben!)
Amikor kellően megpuhult már a sütőtök, kivettem a sütőből és pár percig hülni hagytam. Amint komoly égési sérülések nélkül is meg lehetett fogni a zöldségeket, jöhetett a turmixolás. Nekem nincs otthon botmixerem, csak turmix gépem, ezért úgy csináltam, hogy a zöldségek egy részét bepakoltam a turmix gépbe, majd egy kanállal kiszedtem a sütőtököt a héjából. Egy kis tej hozzáadásával összeturmixoltam, és egy lábosba öntöttem. Nekem úgy alakult, hogy három részletben tudtam leturmixolni így az összes zöldséget. Majd a lábosból kimerve két adagban megint leturmixoltam az egészet, hogy szép, egyenletes textúrát kapjon az étel. A sütőtök leturmixolva is elég sűrű lesz, így, ha nem elég híg a végeredmény, akkor még egy lépésre szükség van. Így jártam én is, a lábosban még egy kis tejjel (ízlés szerint ezt egyébként tejszínnel is lehet) összefőztem a sütőtököt (első “rottyanásig”).
A kész krémlevest tányérba mertem és megszórtam egy kis bacon chips-szel és pirított tökmaggal. Az ínyenceknek még néhány csepp tökmagolajat is ajánlott a tetejére önteni (nekem most az nem volt otthon).
(Megjegyzés: Másnap, amikor már nem volt bacon chips, én grilled cheese szendvicset csináltam a leveshez és azzal is zseniálisan finom volt.)
(Megjegyzés 2: Az elkészítést követő egy-két napon belül érdemes megenni a levest, ugyanis idővel rendesen be tud sűrűsödni. Ha nem főzeléket akarunk enni, akkor később fel kell főzni még egyszer egy kis víz vagy tej hozzáadásával.)
HOZZÁVALÓK:
A leveshez:
nagyjából 700-800 g sütőtök
1 nagyobb fej lilahagyma
1 nagyobb fej fokhagyma
3 db sárgarépa
1 db pritamin vagy kápia paprika
8 koktélparadicsom (vagy 2 “rendes” paradicsom)
olaj (vagy zsír)
só
bors
őrölt gyömbér
római kömény
őrölt szerecsendió
tej
A feltéthez:
1 csomag bacon szalonna
1 nagy marék tökmag
erős paprika vagy chilli pehely
tökmagolaj
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése