Nem nagyon gondoltam volna valaha, hogy egy ilyen poszt meg fog születni a Gasztrokontár blogon: vegán hamburgert készítettem.
Természetesen nagyon messze vagyok attól, hogy akár csak elgondolkozzam azon, hogy vegetáriánus (neadj Isten vegán) életmódra áttérjek, de ez is megtörtént. Már nem is emlékszem pontosan, hogy melyik platformon (talán Insta Reels-en) láttam egy videót, ahol céklából készített hamurgert az influencer. Alapvetően nem igazán szeretem a céklát, de annyira gusztusos volt, hogy muszáj volt kipróbálnom. (A teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a feleségemnek csináltam, és nem magamnak.)
Meghámoztam a céklát, majd lereszeltem.
Közben felraktam főni nagyjából egy marék csicseriborsót. (Ezt nagyon érdemes előző este még beáztatni, vagy konzervet használni).
Megpucoltam fél fej hagymát, egy gerezd fokhagymát és apróra vágva a cékla mellé öntöttem.
Amikor a csicseriborsó megpuhult, késsel összenyomtam és a céklára öntöttem.
A zöldségekre rászórtam a zabpelyhet, a lisztet és a fűszereket (só, bors, pirospaprika, kömény, kakukkfű) és az egészet kézzel jó alaposan összegyúrtam. A cékla jó sok levet eresztett, ezért még egy kis zsemlemorzsával szilárdítottam meg a masszát.
A céklás massszából nagyjából egy füvelykujj vastagságú hamburger pogácsákat gyúrtam, majd serpenyőben, egy kis oliva olajon barnára sütöttem.
Kitaláltam (illetve feleségem felhívta rá a figyelmemet, hogy ügyesen kitaláltam, de az Insta-videóban is így volt…), hogy karamellizált hagymát is teszek a hamburgerbe. Egy jó nagy fej lilahagymát megpucoltam és felkarikáztam. Kevés oliva olajon kicsit megfonnyasztottam, majd egy púpos kanál kristálycukrot hozzáadva folyamatosan kevergettem, amíg el nem érte a kellő lágyságot és színt.
A hampurger zsemléket kicsit megpirítottam. Az alsó felét megkentem hummusszal (mivel a hummuszt nem én csináltam, hanem a feleségem, ezért annak a receptjét most nem írom le).
Erre jött rá a “húspogácsa” és a vörös cheddar sajt (innentől kezdve nem vegán a burger).
A sajtra halmoztam rá a karamellizált hagymát. Erre jöttek a bébispenót levelek, a vékonyra szeletelt paradicsom és avokádó. Az egész tetejére majonéz, majd a zsömle felső fele.
(Ha ismereteim nem csalnak, akkor a majonéz és a sajt elhagyásával vegán hamburger lett volna, szóval ha valakinek ilyen késztetései vannak, akkor azt is meg tudja oldani könnyedén.)
Feleségemnek nagyon ízlett.
A hozzávalók kettő egészen kiadós burgerhez:
A “húspogácsa”:
1 nagy fej cékla
fél fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
egy marék csicseriborsó
kb. 75 g zabpehely
kb. 50 g finomliszt
2 teáskanál pirospaprika
1 mokkáskanál kömény
1 mokkáskanál kakukkfű
só és bors (ízlés szerint)
zsemlemorzsa (érzésre)
A “körethez”:
1 fej lilahagyma
hummusz
fél avokádó
bébispenót levelek
1 fej paradicsom (vagy néhány koktélparadicsom)
cheddar sajt
majonéz
Elkészítési idő: kb. 25-30 perc
(Ebből a legtöbb a csicseriborsó megfőzése. Ha nem áztatod elő, akkor még hosszabb a főzési idő.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése