Nem tudom, mi van velem mostanában, hogy megint vegetáriánus ételt főztem. Minden bizonnyal az internet "rossz" hatása, hiszen az inspirációt ezúttal is az Insta Reels adta.
A tervezett menü egy zöld nokedli volt piros paradicsomos szósszal. Feleségem nagyon szereti, ha sok szín kerül a tányérjára, ezért is indultam neki így az ebédkészítésnek.
Első lépés, hogy megmostam egy nagyobb fej brokkolit és egy lábosban odatettem, hogy rendesen megfőjön. Addig kell főzni a brokkolit, amíg a "virágzata" teljesen puha ne lesz.
Míg a brokkoli főtt, nekiláttam elkészíteni a szószt.
Megpucoltam és felaprítottam egy fej vörös hagymát és fél fej fokhagymát. Megpucoltam és szintén apróra vágtam két fej gombát. Ezt követően jöhetett a paradicsom. Mivel kicsit rusztikusabb hatású szószt szerettem volna, ezért nem csak sűrített paradicsomot, hanem rendes paradicsomot is használtam. Három nagy fej paradicsomot kis kockákra vágtam és két kisebb paradicsomot pedig nyolcadokra.
Egy serpenyőbe szórtam a hagymát és a fokhagymát és egy kis olíva olajjal elkezdtem pirítani. Néhány keverést követően hozzáöntöttem a gombát. Amikor a gomba is elkezdett pirulni, mehetett a paradicsom. Folyamatos keverés mellett megvártam, amíg a paradicsom levet eresztett és hozzáöntöttem egy üveg sűrített paradicsomot és egy kevés vizet.
Végül sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel és majoránnával fűszereztem.
És közepes lángon hagytam főni.
Mire végeztem a szósz előkészítésével, a brokkoli is megpuhult. Leszűrtem a megfőtt brokkolit és a zöldséget és edényben, krumplitörő segítségével pépesre nyomkodtam.
Érdemes lemérni, hogy mennyi lett a brokkoli püré, ugyanis hozzávetőlegesen ennyi lisztre lesz szüksége utána. A brokkoli püréhez adtam két teáskanál sót és folyamatosan adagoltam hozzá a lisztet és gyúrtam össze. (Ha megcsinálod ezt a receptet, tudom tanácsolni, hogy a frissen megfőtt brokkolit hagyd egy kicsit kihűlni - nekem ez nem jutott eszembe és jól leégettem az ujjaimat...) Folyamatos lisztezéssel és gyúrással egy nagy gombócot készítettem a brokkoliból. Addig érdemes adagolni hozzá a lisztet, ameddig már a gyúrás közben nem ragad a kezedhez az egész.
Amikor elkészült a zöld tésztagombóc, felraktam forralni egy lábosban vizet (nagyjából két harmad tiszta víz, egy harmad pedig a brokkoli főzőleve volt). Ezt a vizet is egy kicsit megsóztam és egy olló segítségével beleszaggattam a nokedlit. Nagyjából 5-6 percig főztem, időnként megkeverve, addig, amíg minden szem nokedli fel nem úszott a víz tetejére. Ezt követően leszűrtem és jöhetett a tálalás.
A tányér aljára szedtem zöld nokedlit, rápakoltam a szószt, majd az egészet egy kis reszelt sajttal díszítettem.
(Opcionális változatok: gomba helyett főtt csicseriborsó is mehet a szószba, az igazi paradicsomok helyett mehet csak sűrített paradicsom, ha a tetejét nem szórod meg sajttal, akkor az étel vegán lesz.)
HOZZÁVALÓK (az én verziómhoz):
1 nagyobb fej brokkoli
1 fej vöröshagyma
fél fej fokhagyma
2 fej gomba
5 fej paradicsom
1 kis üveg sűrített paradicsom
kb. 300 g finomliszt
só
bors
oregánó
kakukkfű
majoranna
bazsalikom
Elkészítési idő: kb. 70 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése