2021. november 10., szerda

Keleties tészta ebédre

Viszonylag gyors és könnyen elkészíthető ebédet akartam ma csinálni. Végülis szabadságon vagyok, ne a konyhában töltsem a fél napot, nem igaz? Amikor gyors ételre gondolok, akkor az gyakorlatilag egyet jelent azzal, hogy csirkemellből készítek valamit. (Mert ugyebár húst azért kell tartalmaznia az ételnek :) )

Azt viszonylag gyorsan kitaláltam, hogy valami tejszínes csirkemellet szeretnék enni, de az ízesítés az nálam legtöbbször a főzési folyamat során alakul ki, ahogy érzem az illatát a készülő ételnek, úgy döntöm el, hogy milyen ízeket-illatokat tegyek még hozzá. 

Szóval tejszínes csirkemell. Elmentem a piacra és bevásároltam hozzá - na nem mintha komolyabb bevásárlólistát igényelne a történet.
Egy egész csirkemellet megtisztítottam a csontoktól és a hártyáktól és nagyjából azonos méretű, kb. egy centis kockákra vágtam és félre tettem. Utána felaprítottam egy fej lilahagymát (valamiért sokkal jobban szeretem, mint a vöröset), két gerezd fokhagymát és egy fél piros kápai paprikát. A felaprított zöldségeket egy kis olíva olajon megpirítottam, addig, amíg a hagyma üvegessé nem vált. Utána beleborítottam a felkockázott csirkemellet. Folyamatos kevergetés közben addig sütöttem, amíg fehér kérget nem kaptak a csirkemell-kockák. Utána fél liter vizet ráöntöttem (hogy éppen ellepje a húst).
Ezt követően jöhetett a fűszerezés. Elsődleges és alapvető a só. Beleöntöttem, megkevertem, megszagoltam. A megpirult lilahagyma, kápia, fokhagyma és husi együttes illata keleties hangulatot adott nekem, ezért innentől kezdve egyértelművé vált az irány. Megyünk keletre. Curry őrleménnyel, tarkaborssal, erőspaprika porral, édes pirospaprikával és egy kevés szerecsendióval fűszereztem a csirkét. 
Majd hagytam főni, de persze rendszeres kavargatás mellett. 

Közben megálmodtam a köret részét is. Fusilli tésztát főztem ki (víz, olíva olaj, só). 

Amikor a víz már kezdett rendesen elfőni a csirkekockákról (és a husi is szépen megpirult), hozzáöntöttem egy doboz tejszínt és folyamatos keverés közben hagytam, hogy besűrűsödjön.

Ahogy a húson a szaft besűrűsödött, hozzáöntöttem a tésztát és jól összekevertem az egészet. Nem egészen egy óra alatt kész, tálalható állapotba került ez az egyszerű, mégis különleges ízvilágú ebéd. Ráadásul még ezt a posztot is megírtam, miközben készült :) .


HOZZÁVALÓK:
1 csirkemell
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
fél édes kápia paprika
olíva olaj
tészta
tarkabors
őrölt curry
erőspaprika őrlemény
édes pirospaprika őrlemény
őrölt szerecsendió
200 ml főzőtejszín

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése