2020. november 7., szombat

Curry-s csirke ebédre

Az a legjobb, amikor a főzésnél van valami sztori, ami miatt főzök, vagy ami miatt azt főzöm, amit. Nos, ezúttal a "sztori" csupán annyi volt, hogy a feleségem közölte velem, hogy pénteken későn ér haza, ezért nekem kell főznöm szombatra. 

Ahogy olvashattátok már korábban, előfordul, hogy ad hoc főzök valamit, de az is megesik, hogy konkrét tervvel állok neki az ételkészítésnek. Ezúttal az utóbbi verzió állt fenn, tudtam, hogy valami indiait főzök ebédre (igen, olcsó poén, de nem, nem indiai embert 👳), vagy legalábbis indiai jellegűt. Megtehettem volna, hogy nézek egy receptet, de úgy döntöttem, inkább rögtönzök.

Reggel a piacon indítottam, és a zöldségesnél és a hentesnél kezdtem. A beszerzési procedúrát csak azért osztom meg, mert a hentesnél olyan párbeszédre, került sor, amivel még nem találkoztam:

  • Én: Egy egész csirkemell-filét kérek.
  • Hentes: Csontosat vagy anélkül?
  • Én: ???
  • Hentes: Ja, hogy filét. De hülye vagyok...
Az elkészítés pedig a következők szerint történt:
Először is a rízst készítettem el. Egy bögre rízs, lepirítva egy kis olíva olajon, majd felöntve másfél bögre vízzel, megsózva, egy kanál vegetával. Utána nem sok dolgom volt vele, párszor meg kell keverni. Nem nagy történet.
Míg készült a rízs, előkészítettem a zöldségeket. Egy kisebb padlizsánt kb. egy centis karikákra vágtam, majd a karikákat negyedeltem. Egy szintén kisebb cukkinit meghámoztam és ugyancsak egy centis karikákra vágtam, majd ezeket feleztem. Egy fej vöröshagymát megpucoltam és nyolc részre vágtam. végül két szál újhagymát felkarikáztam (ki nem találnátok, kb. egy centis karikákra). A hűtőben találtam még egy fél fej vöröshagymát, azt egészen apróra vágtam. Végül egy jókora fej kaliforniai paprikát is feldaraboltam, egy-másfél centis kockákra.
Ezután jöhetett a hús. A csirkemellet megpucoltam, majd nagyjából (nagyon nagyjából) másfél centis kockákra vágtam. 

Két serpenyőt használtam. Az egyikbe beletettem az apróra vágott vöröshagymát, meg a felkarikázott újhagyma kb negyedét, aztán rápakoltam a húst. A másikba került a sok zöldség.
A zöldséget megsóztam, leöntöttem olíva olajjal és közepes hőfokon elkezdtem fonnyasztani, néha néha meg is kevergettem. Amikor már rendesen megpirultak a zöldségek, szójaszósszal nyakon öntöttem az egészet és a lepirítást folyamatos kevergetés mellett fejeztem be.
Közben a másik serpenyőben lévő dolgokat is nyakon öntöttem olíva olajjal, megsóztam és jócskán megszórtam őrölt chili paprikával. A húst nagy lángon, folyamatos kevergetés mellett elkezdtem melegíteni. Amikor már az összes csirke kocka szélei fehérré váltak, az egészet felöntöttem egy bögre vízzel, majd alaposan megszórtam curry porral. Ezt követően viszonylag gyakori kevergetés mellett, de fedő alatt főztem meg a húst. 

Végül úgy tálaltam, hogy középre halmoztam egy kis zöldséget, rá a husit, köré pedig a rizst. Elég jól sikerült (csak a zöldséget sóztam el egy kicsit). 


HOZZÁVALÓK (kb. 4 adag):
1 egész csirkemell
1 padlizsán
1 cukkini
másfél fej vöröshagyma
1 kaliforniai paprika
2 szál újhagyma
víz
olíva olaj
őrölt chili por
curry por
vegeta ételízesítő

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése