Mostanában igen magasra szökött a képernyőidőm (screen time), azonban ennek köszönhető a mai konyhai tevékenységem és ez a recept.
Egy olasz étterem séfjével néztem egy interjút, amiből kiderült, mennyire rosszul fogyasztjuk a bolognai ragút világszerte. Először is a bolognai szósz egy zöldséges ragú, nem pedig egy simán paradicsomos-darálthúsos szósz. Másodszor pedig megtudtam, hogy hatalmas hiba spagettivel fogyasztani a bolognait, mert tagliatellével sokkal jobban a tésztán marad a szósz. Rögtön jött az ihlet, meg is csináltam.
A tésztát olívaolajos-sós vízben kifőztem, majd leszűrtem. Ez gyorsan ment, jöhetett a szósz.
Egészen apró (nagyjából 3 mm-es) kockákra vágtam 5 deka szalonnát, három megpucolt sárgarépát, egy megpucolt fehérrépát és három szál zellert. Felaprítottam emellé egy nagy fej vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát.
Egy lábosba beöntöttem a felkockázott szalonnát és megvártam, míg elkezd kiolvadni belőle a zsír. Amint üvegessé vált a szalonna, beleöntöttem előbb a hagymákat, majd a zöldségeket. Amikor az összes zöldség összeesett, ráöntöttem a fél kiló darált húst. Folyamatos kevergetés közben lepirítottam a húst, majd ráöntöttem 700 g paradicsompürét és egy kis konzerv sűrített paradicsomot. Az egészet összekevertem majd felöntöttem vízzel. Sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel és római köménnyel fűszereztem, lefedtem és közepes hőfokon hagytam főni. Időnként megkevertem, de összességében közel másfél óráig hagytam főni - míg a zöldségek kellőképpen szét nem főttek és be nem sűrűsödött teljesen a szósz.
A tányérra kiszedtem a tésztát, majd rá a ragút. Bár az olasz séf azt mondta, hogy nem szokott sajtot reszelni a tetejére, de én azért megszórtam az egészet reszelt parmezánnal.
HOZZÁVALÓK:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése