A Stroganoff bélszín egy olyan étel, amivel nagyon régóta kacérkodom már, de valahogy sosem jutottam el odáig, hogy bele is kezdjek elkészíteni. Pedig a folyamat közel sem annyira komplikált, mint amilyennek eleinte gondoltam volna - de tény, hogy nem is a tíz perces ételek közé tartozik. Több online receptet is megnéztem (angol és magyar nyelvűt is), végül kettő kombinációjából jött össze az, amit készítettem.
Először is ujjnyi vastagságú csíkokra vágtam a bélszínt. (Ez itt most a reklám helye: nagyon szép és finom húsokat rendelek mindig a Szürke és Fekete családi műhelyéből, ezt a bélszínt is onnan rendeltem.)
A felvágott csíkokat sóval és borssal alaposan fűszereztem, majd egy evőkanál finomlisztbe beleforgattam a husit és félreraktam.
Ezt követően egy kisebb lábasba felraktam főni fél liter vizet kettő leveskockával (a legjobb a marhahús leveskocka - nekem nem volt otthon éppen olyan, ezért tyúkhús leveskockát használtam). Nem akartam gyorsan felforralni, ezért viszonylag alacsony fokozaton főztem és addig hozzáfogtam a zöldségek feldolgozásához.
Először is apróra felvágtam egy nagy fej vöröshagymát, majd vékony szeletekre vágtam hat közepes méretű csiperke gombát. Ezután fogtam egy nagyobb csemegeuborkát és szintén vékony szeletekre vágtam (több recept is azt írta, hogy az uborkát julienne-re illik vágni, de ezt a készítés hevében szépen elfelejtettem). Végül egy újhagyma zöld részét vágtam fel másfél-két milliméter széles karikákra. Amikor a zöldséget is előkészítettem, gyorsan felraktam főni a rizst.
![]() |
Közben szépen megfőtt a "húsleves". Levettem a tűzhelyről és átszűrtem (hogy a leveskocka darabok ne maradjanak benne). Hozzákevertem 200 ml főzőtejszínt, nagyjából másfél deci whisky-t (a recept egyébként 2 cl konyakot írt), majd egy evőkanál finomliszttel az egészet alaposan összekevertem és alacsony fokozaton visszaraktam főni, időnként megkevergetve.
Kockákra daraboltam 250 g vajat (valójában sütőmargarint) és egy serpenyőben megolvasztottam. Bár a receptek nem írták, nekem a bélszínhez valahogy automatikusan jön a rozmaring és a kakukkfű, úgyhogy mindkettőből egy-egy csipetnyit szórtam a vajhoz. A megolvadt, forró vajba öntöttem először a felaprított hagymát és folyamatos kevergetés közben hagytam, hogy szépen megfonnyadjon benne. Ezt követően beleöntöttem a húscsíkokat a serpenyőbe és szintén folyamatos kevergetés mellett hagytam főni-pirulni. Amikor a hús már kezdett kifehéredni, ráborítottam a felszeletelt gombát is. Nagyjából öt perc kevergetés után ment a serpenyőbe az uborka és két evőkanál mustár. Alaposan összekevertem az egészet és egy kicsit hagytam főni. Közben elkészült a rizs és szépen összefőtt a húsleves alapból készült szósz.
A szószt beleöntöttem a serpenyőbe és folyamatos kevergetés közben megvártam míg szépen összesűrűsödik az egész. Amikor már majdnem késznek minősítettem az ételt, hozzákevertem a felkarikázott újhagymát, majd levettem az egészet a tűzhelyről és azonnal tálaltam is.
Az ízhatást még egy szekszárdi cabernet-vel igyekeztem fokozni.
HOZZÁVALÓK:
- 500 g bélszín
- 6 fej csiperke gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db csemegeuborka
- 1 db újhagyma
- 2 ek mustár
- 2 ek finomliszt
- 250 g vaj (vagy margarin)
- 200 ml főzőtejszín
- másfél dl whiskey
- 2 leveskocka (lehetőleg marhahús leves)
- só
- bors
- rozmaring
- kakukkfű
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése