Ezt a receptemet egy reklámmal kezdem: a mai menühöz az alapanyagot a Szürke és Fekete nevű vállalkozástól szereztem be. Néhány gondolatot a róluk szóló posztomban is megosztottam, amint az "Egyebek" menüpont alatt is elolvashattok.
Bár nagyon szeretem a steaket, ennek ellenére érdekes módon még sosem készítettem olyan igazi steaket itthon. Szóval igazán itt volt az ideje, hogy ez megváltozzon. A döntésen a bélszínre esett, ami mellé krumplipürét terveztem készíteni.
Azzal indítottam, hogy megpucoltam a krumplit, felvágtam nagyobb darabokra és sós vízben puhára főztem.
A bélszín szeletet (amit már 20 perce elővettem a hűtőből, hogy kicsit felmelegedjen), olívaolajjal bekentem és előre felmelegített serpenyőben mindkét oldalán nagyjából 1-1 percig sütöttem, hogy kérget kapjon. Közben elindítottam a sütőt és nagyjából 120 fokra felmelegítettem. A steaket kiszedtem a serpenyőből és áttettem egy tepsibe. A hús mindkét oldalát sóval és őrölt borssal jól megszórtam és kicsit bedörzsöltem. A tepsit alufóliával lefedtem és mehetett is a sütőbe.
Míg a steak a sütőben sült (kb. negyed óráig), addig elkészítettem a krumplipürét. Leöntöttek a vizet a krumpliról és krumplitörővel összenyomkodtam. Hozzáadtam 15 deka vajat és a felforrósított tejet, majd a fűszerekkel (só, bors, szerecsendió) alaposan összekevertem.
Negyed óra elteltével kivettem a sütőből a steaket és ismét a serpenyőbe tettem. A forró serpenyőben a hús mellett megolvasztottam 25 deka vajat, hozzáadtam a rozmaringot, a kakukkfüvet és kettő gerezd fokhagymát félbe vágva. Nagyjából 15 percen keresztül sütöttem a húst, időnként megfordítva és folyamatosan locsolgatva.
Ezt követően kivettem a húst a serpenyőből és félretettem.
Míg a hús a sütőben sült, egy közepes fej vöröshagymát, egy gerezd fokhagymát és kettő szál zellert apróra felvágtam. Miután a serpenyőből kivettem a húst, az addigra már megbarnult vajba beleöntöttem az apróra vágott zöldséget, majd hozzáadtam sót, borsot és pirospaprikát. Jól összefőztem az egészet, míg kicsit besűrűsödött. Ekkor leszűrtem a barna szószt egy külön edénybe.
Tálaláskor a tányérra szedtem a krumplipürét, rátettem a húst és megöntöztem a barna szósszal. Nagyon finom lett.
HOZZÁVALÓK:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése