Az amerikai háztartások egyik legegyszerűbb és leggyakoribb étele a mac and cheese. Tulajdonképpen egy sajtostészta, jobban mondva egy sajtszószos tészta.
Nem tudom, hogy hogy jött az ötlet, de nagyon megkívántam, pedig még sosem csináltam azelőtt.Eredeti angol recepteket olvasgattam és ebből készítettem el az én verziómat.
Először is feltettem főzni a tésztát. Nekem nem volt makaróni tésztám, sem kis csőtésztám, így spagettitésztával kellett beérnem.
A tésztát főző vízbe egy kevés olajat és sót tettem.Ezután elkezdtem a szószt.
Egy lábosban megolvaszottam 5 dkg vajat, majd mellé ütöttem egy tojást. Kis lángon, folyamatosan kevergetve melegítettem. Utána hozzáöntöttem kb egy deci tejet, majd kevés lisztet, hogy besűrűsödjön. Egy nyolcad cikk trappista sajtot lereszeltem, aminek a nagy részét beleszórtam a már meleg szószba. Mivel a trappista elég semleges ízű, ezért őrölt tarkaborssal, pirospaprikával, Vegetával, szerecsendióval és sóval ízestettem. Azonban ha valami karakteresebb sajttal dolgozunk (pl cheddar), akkor a fűszerezést érdemes visszafogni. Folyamatosan kevergetve az első "rottyanásig" melegítettem. Ha túlságosan besűrűsödik, egy kis tejjel érdemes higítani.
Addig megfőtt a tészta is.
Egy tepsiben a leszűrt tésztát és a szószt összekevertem, rászórtam a maradék sajtot és az előmelegített sütőbe tettem, míg meg nem pirult a sajt a tetején.
Hozzávalók:
2 marék száraz tészta
olaj
só
1 tojás
5 dkg vaj
1-1.5 dl tej
kb 6-7 dkg reszelt sajt
fűszerek (őrölt bors, szerecsendió, ételízesítő, pirospaprika)
Elkészítési idő: kb. 35 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése