2017. november 1., szerda

Gombapörkölt

Mindig kifejezetten szórakoztató - legalábbis magamat nagyon jól elszórakoztatom -, amikor a Feleségem közli, hogy találok valamit a hűtőben és csináljam meg. Ez most pontosan úgy hangzott el, hogy találok a hűtőben rókagombát, csináljam meg. Ugye, hogy kicsit hiányos az utasítás információ tartalma? A szituáció még szebb, amikor a hiányos utasítás mérhetetlen lustasággal párosul - mint például jelen esetben.
Oké, rókagomba. Még nem találkoztam vele, de ugyebár gomba. A gomba a legjobb formájában rántott. Sőt a legeslegjobb formájában sajttal megtöltjük a fejét és úgy rántjuk ki. Nálam az mindent visz. De nincs krémsajt vagy ömlesztett sajt a hűtőben - na, biztos nem megyek most le a boltba, úgyhogy kilőve. A rántott gombafejek is nagyon fincsik magában is, de ugye nem gondolja senki, hogy nekiállok most panírozni? Óh, és tojás sincs itthon - sajnos kilőve. Mi jöhet még szóba? Gombapaprikás. Azt nagyon szeretem... de nincs itthon tejföl - hát ez sem fog összejönni. De ha már ezen a nyomvonalon indultam el, akkor nézzünk egy pörköltet. Minden adott hozzá, megvan a nyertesünk. (Egyébként harmincöt évnek kellett eltelnie az életemből, hogy megtudjam, hogy alapvető különbség a pörkölt és a paprikás között, hogy a paprikásban tejföl is van. Eddig azt hittem, a két szó kb. szinonima.)

Szóval a gombapörkölt, fél kiló gombából elkészítve.
Fogtam egy fej vöröshagymát és jó apróra felvágtam, egy lábosba tettem és annyi olívaolajat öntöttem rá, amennyi majdnem elfedte. Megsóztam, tettem hozzá egy kis vegetát - mostanában egyébként nagyon rákaptam a vegeta-féle ételízesítők használatára (de figyelem, ezek a cuccok sósak, úgyhogy csak óvatosan mellette a sóval - saját káron tanultak alapján) - és egy kis tarkaborsot. 
Közben elkezdtem a gombafejeket is megpucolni, majd kb 4 milliméter széles csíkokra felvágtam a fejeket, a lábakat pedig négy részre vágtam. 
Nagy lángon, folyamatos kevergetés mellett hagytam, hogy megfonnyadjon a hagyma. Amikor ez megvolt, beleborítottam a fazékba a gombát. Folyamatos kevergetés mellett kicsit lepirítottam a gombát, és amikor már nagyon finom illata kezdett lenni (igen, tudom, ez nagyon konkrét időhatározó), nagyjából fél liter vízzel felöntöttem az egészet. 
A készülő pörköltbe belemorzsoltam egy babérlevelet (megjegyzés: a babérlevél morzsolása hiba volt, azt egyben kellett volna beletenni, hogy fogyasztás előtt egyben ki is lehessen venni), beleszórtam egy kis bazsalikomot, egy kevés chillit és borsot, valamint egy hatalmas evőkanál (volt az másfél is) pirospaprikát. Jól összekevertem az egészet és hagytam főni nagyjából fél órát. 


Köretnek pedig tésztát akartam főzni. Mindig szokott nálunk lenni itthon többféle tészta is - csak mert szeretjük -, úgyhogy volt választék bőven. Választásom végül egy hat ízű olasz farfalle tésztára esett.
Íme a végeredmény:


HOZZÁVALÓK:

A gombához:
0,5 kb gomba
1 fej vöröshagyma
0,5 liter víz
olaj

bors
pirospaprika
morzsolt bazsalikom
babérlevél

Tésztához:
1 bögre tészta
víz

olaj

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: Kb. 1 óra

1 megjegyzés:

  1. Lábjegyzet: a kis dobozos tejföl a gomba fölötti polcon volt a hűtőben - A feleség :D

    VálaszTörlés