2019. február 24., vasárnap

Pirított haldarabok zöldséges kölessel

Viszonylag ritkán van arra lehetőségem, hogy egy hosszú munkahét után legyen egy szabad hétvégém. Amikor viszont ilyen szerencsém van, akkor szeretem azt a lehető legpihentetőbb módon eltölteni. A kötelező otthon programok (például bevásárlás, mosás, mosogatás, rendrakás, takarítás, stb.) mellett ilyenkor olvasok, filmet nézek, videójátékozom, szülőt/anyóst látogatok, esetleg, ha az idő engedi, akkor kirándulok. De igyekszem a lehető legkevésbé a társadalom hasznos tagjának tűnni ilyenkor :)
Persze, előfordul, hogy a főzés is az én reszortom, ha a feleségem dolgozik. Így volt ez ezen a hétvégén is. Amit elfelejtettem. Jobban mondva egy kommunikációs anomáliának köszönhetően abban a nyugodt tudatban voltam, hogy a főzés nem az én dolgom lesz. Ebből az idilli állapotból a munkából hazatérő feleségem "és mi lesz az ebéd?" kérdése zökkentett ki. Kiderült, hogy nekem kellett volna ebédet készítenem, sőt, nekem kellett volna erre bevásárolnom ... nos, mindkettő elmaradt. Jöhetett a "főzzünk valamit abból, ami itthon van" című tragikomédia.


Első lépésnek általában kitalálom ilyenkor, hogy mi legyen az alapvető alapanyag az étel készítéséhez. Mivel nem sokkal korábban értem haza a bevásárlásból, mely során többek között vettem hekk filét, így gyorsan jött az ötlet. Az alapanyag a hekk filé lesz. Utána már gyorsan jött az ötelet a köretre is: legyen zöldséges kuszkusz. Az ötlet remek volt, csak nem volt itthon kuszkusz. Következett a spejzszekrény feltúrása, mely során találtam kölest. B-terv: legyen zöldséges köles. 
Next step: milyen zöldség van itthon? Találtam pritaminpaprikát, uborkát és a fagyasztóból elővettem mirelit zöldborsót és kukoricát. A terv összeállt, indulhatott a főzés.
Úgy terveztem, hogy a köret készül el lassabban, ezért azzal kezdtem.

A KÖRET
Alapvetően nem szeretem a kölest. Olyan semmilyen nekem. Viszont hallottam egy nagyon egyszerű trükköt, amivel sokkal érdekesebbé lehet tenni a kölest: leveskockával kell megfőzni. Amúgyképpen meg ugyanúgy kell elkészíteni, mint a rízst, nem nagy történet. Szóval fogtam egy lábost, raktam az aljába egy kis olajat, megmelegítettem, majd folyamatos kavargatás közben megpirítottam egy bögrényi kölest. Mielőtt kezdett volna leégni, hozzáöntöttem nagyjából 7 dl vizet. A vízbe belemorzsoltam egy Maggi erőleves kockát. Hagytam felforrni, majd visszavettem a hőmérsékletet és tetőt tettem rá. (Ahogy egyre jobban felszívja a köles a vizet, egyre gyakrabban kell kevergetni, hogy ne égjen le. Addig főztem, amíg az összes vizet fel nem szívta a köles.)
Míg főddögélt a köles, nekikezdtem a zöldségeknek. Egy marék mirelit zöldborsót és ugyanennyi mirelit kukoricát betettem egy lábosba és felforraltam (kb 10 percig főztem). Közben egy fél kígyóuborkát nagyjából egy centi vastag karikákra vágtam, majd a karikákat felnyolcadoltam. Egy fél pritaminpaprikával is ugyanezt tettem (csak azért felet, mert ennyi volt itthon, de a teljes pritaminpaprika is jó lett volna). Emellett egy fej vöröshagymát is durván felszeleteltem. Amikor minden kész lett, az összes zöldséget egy wokba tettem és kevés olivaolajjal nyakon öntöttem. A wokban kicsit megfonnyasztottam a zöldségeket, majd hozzá kevertem az addigra elkészült kölest és folyamatos keverés mellett még egy kicsit összepirítottam az egészet.


A HAL
Amikor már a kész voltam a zöldségek előkészítésével és a köles is főtt, nekiálltam a halnak. Az addigra felengedett hekk filét 4-5 centiméter széles szeletekre vágtam és egy serpenyőbe tettem. Szórtam rá sót (abból egy kicsit sokat is), tarkaborsot, őrölt chilipaprikát és őrölt petrezselymet. Utána jó alaposan meglocsoltam a haldarabokat olivaolajjal. Közepes hőfokon elkezdtem felmelegíteni az egészet, majd amikor már elkezdett sisteregni, akkor lefedtem a serpenyőt. Nagyjából öt perc múlva egyesével megfordítottam az összes haldarabot és visszafedtem. Megint öt perc múlva már egy fakanállal óvatosan átkevertem az egészet (azért kellett óvatosan, mert a haldarabok nagyon könnyen esnek szét). Addig nagytam a tűzhelyen, amíg világosbarnás kérget nem kapott minden haldarab. 


Az előkészületekkel és a tálalással együtt a teljes folyamat alig 40 percett vett igénybe.

Hozzávalók:
1 bögre köles
1 zacskó mirelit halfilé
1 marék mirelit zöldborsó
1 marék mirelit kukorica
1 pritaminpaprika
1/2 kígyóuborka
1 közepes fej vöröshagyma
1 leveskocka
étolaj
olivaolaj

őrölt bors
őrölt chili
őrölt petrezselyem


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése